InterspaceБаза на знаењеДокументацијаХостингМенаџмент на дисков RAID
ХОСТИНГ
11-Мај-201930-Ноем-2023
Menadjment na diskov RAID

1.Linux OS

1.1.Hardverski RAID

Najavete se na serverot preku SSH i napishete ja ovaa komanda vo konzolata:
storcli /call /eall /sall show

Statusot na diskovite se prikazhuva vo kolonata SP, so U se prizhuva status UP, so D se prikazhuva status DOWN. Primer:

1.2.Softverski RAID

Najavete se na serverot preku SSH i napishete ja ovaa komanda vo konzolata:
cat /proc/mdstat

Statusot na diskovite se prikazhuva pod sekoj md ured, so U se prizhuva status UP, so D se prikazhuva status DOWN. Primer:

Vo sluchaj eden disk da e vo sostojba DOWN, ve molime kontaktirajte ja Interspace poddrshkata za da prezemete postapka za zamena na diskot.

2.Windows OS

2.1.Hardverski RAID

Upravuvachot na RAID kontrolerot e pre-instaliran so operativniot sistem Windows. Za da ja startuvate, kliknete na desktop ikonata "MegaRAID Storage Manager", potoa kliknete na hostname-ot za da se najavite (koristete gi administratorskite kredencijali).

Otvorete go prozorecot "Logical" za da potvrdite deka dvata diska se Online. Vo sluchaj da ne se, ve molime kontaktirajte ja Interspace poddrshkata za da prezemete postapka za zamena na diskot.

Менаџмент на дисков RAID

1.Linux OS

1.1.Хардверски RAID

Најавете се на серверот преку SSH и напишете ја оваа команда во конзолата:
storcli /call /eall /sall show

Статусот на дисковите се прикажува во колоната SP, со U се прижува статус UP, со D се прикажува статус DOWN. Пример:

1.2.Софтверски RAID

Најавете се на серверот преку SSH и напишете ја оваа команда во конзолата:
cat /proc/mdstat

Статусот на дисковите се прикажува под секој md уред, со U се прижува статус UP, со D се прикажува статус DOWN. Пример:

Во случај еден диск да е во состојба DOWN, ве молиме контактирајте ја Interspace поддршката за да преземете постапка за замена на дискот.

2.Windows OS

2.1.Хардверски RAID

Управувачот на RAID контролерот е пре-инсталиран сo оперативниот систем Windows. За да ја стартувате, кликнете на desktop иконата "MegaRAID Storage Manager", потоа кликнете на hostname-от за да се најавите (користете ги администраторските креденцијали).

Отворете го прозорецот "Logical" за да потврдите дека двата диска се Online. Во случај да не се, ве молиме контактирајте ја Interspace поддршката за да преземете постапка за замена на дискот.


Povrzani sodrzhini
Dokumentacija
Klaud
Komunikacii
Hosting
My Interspace
Tehnichki statii
Tutorijali
Nauchi
Novosti
Aktuelni novosti
Posledni nastani
Поврзани содржини
Документација
Клауд
Комуникации
Хостинг
My Interspace
Технички статии
Туторијали
Научи
Новости
Актуелни новости
Последни настани
Povrzani produkti
Dedicirani serveri
Dedicirani serveri na visoka klasa na hardver od priznaeni vendori. Hostingot e vo nashi data centri, ovozmozhuvajkji ni celosna kontrola za obezbeduvanje postojan kvalitet i dostapnost 24/7/365. Izbor na primarni data centri i disaster recovery data centar lociran na bezbedna dalechina.

Kontrola na napojuvanje (resetiranje, iskluchi/vkluchi) i besplaten KVM-preku-IP, dostapni 24/7 na eden klik, vkluchuvajkji i opcija za startuvanje/instalacija na vashi ISO zapisi.
Onlajn video platforma
Kreirajte sopstven profesionalen portal za spodeluvanje na videa, so site neverojatni funkcionalnosti, brendiran i prilagoden za vashata kompanija i dostapen na vash domen.

Video platformata e bazirana na nashata globalna IT infrastruktura koja vkluchuva mrezha od serveri na povekje kontinenti, dizajnirana za avtomatska replikacija i anycast sistemi za prikaz so najmala latencija vrz osnova na geografskata lokacija na posetitelite.
Поврзани продукти
Дедицирани сервери
Дедицирани сервери на висока класа на хардвер од признаени вендори. Хостингот е во наши дата центри, овозможувајќи ни целосна контрола за обезбедување постојан квалитет и достапност 24/7/365. Избор на примарни дата центри и disaster recovery дата центар лоциран на безбедна далечина.

Kонтрола на напојување (ресетирање, исклучи/вклучи) и бесплатен KVM-преку-IP, достапни 24/7 на еден клик, вклучувајќи и опција за стартување/инсталација на ваши ISO записи.
Онлајн видео платформа
Креирајте сопствен професионален портал за споделување на видеа, со сите неверојатни функционалности, брендиран и прилагоден за вашата компанија и достапен на ваш домен.

Видео платформата е базирана на нашата глобална ИТ инфраструктура која вклучува мрежа од сервери на повеќе континенти, дизајнирана за автоматска репликација и anycast системи за приказ со најмала латенција врз основа на географската локација на посетителите.


Нашата веб страна користи колачиња. Ако продолжите со нејзино користење, се согласувате да користиме колачиња и ги прифаќате нашите Правни информации.    Разбирам